23 December 2011

Berhajat Kepada MomentumAssalamualaikum.


Bismillah.


Hari ini adalah hari terakhir dalam tempoh 14 minggu perkuliahan. 4 minggu seterusnya adalah minggu-minggu kritikal bagi aku. Minggu-minggu pulun. Minggu-minggu untuk menyentuh buku teks untuk subjek tersebut buat kali yang terakhir.


Musim ini akan kembali merodai kehidupan aku untuk 2 tahun setengah lagi, insyaAllah.


Betapa masa itu berlalu meninggalkan kita; dan yang kita bawa dari masa-masa yang lepas itu Cuma dosa dan pahala, Cuma ilmu dan pengalaman.


Aku terfikir, kalau itulah Cuma yang kita kumpul lalu dibawa bersama; bagaimana pula aku menghadapi hari-hari seterusnya, meraih pahala dan menghindar dosa, mencari ilmu dan menimba pengalaman.


Hidup ini singkat, semestinya. Dan bagaimana mahu mengoptimumkan kehidupan, itu persoalannya.


Pahala. Dosa. Ilmu. Pengalaman


Aku, berhajat kepada momentum


“Ya Rabb, sesungguhnya aku tahu Engkau sedang melihat aku, serba-serbi tahu tentang aku, lebih kenal aku dari ibubapaku. Ya Rabb, jadi Engkau gerakkanlah aku untuk meraih redhaMu, jauhkanlah aku dari murkaMu, penuhkanlah aku dengan ilmu-ilmuMu, anugerahkanlah aku pengalaman-pengalaman berharga dariMu. Bukan setiap minggu, bukan setiap hari, bukan juga setiap jam; namun setiap hela nafasku. Tanpa Engkau ya Rabb, tiada makna dan tiada erti hidup aku. Ya Rabb. Ya Rabb. Ya Rabb”Bagi rakan-rakan yaang sedang dan bakal menduduki peperiksaan akhir semester; saya ucapkan selamat maju jaya!


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

4 comments:

AmirSyafiq said...

bosan bukan? berada dalam sistem kitaran yang bodoh ini..

[amirS] lets do something different ;)

Musafir Bulat said...
This comment has been removed by the author.
Musafir Bulat said...

AmirSyafiq :- "lets do sth different" - boleh je...apa dia..? :)

AmirSyafiq said...

tengok;

http://www.youtube.com/watch?v=a7_m8-INLk0

;)