28 December 2010

Syadid



Assalamualaikum, didoakan semoga rakan-rakan hari ini berada dalam keadaaan sihat dan semoga berada dalam payungan rahmat Allah S.W.T.


Masa saya masih berada di Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah dahulu, saya selalu dengar rungutan dari rakan-rakan seangkatan, senior mahupun junior. Rungutan yang diberikan selalu berkaitan dengan HEP, bahagian pentadbiran, dan macam-macam lagi. Itu perkara biasalah; setiap institusi mesti ada saja pelajarnya yang tak puas hati; apa yang tak dipuashatikan itu tak tahulah.


Tapi ada satu rungutan yang saya sendiri dengar tak berapa nak senang. Perkataan-perkataan mereka itu berkisar tentang diri pensyarah. Mereka kata, “ustazah tu SYADID, ustazah ni SYADID, ustaz tu SYADID, ustaz ni SYADID”. Saya tak faham apa yang mereka maksudkan dengan SYADID itu. Bukan setakat pensyarah saja yang mereka cop dengan SYADID ini, bahkan pelajar-pelajar yang nampak warak juga turut terkena.


Ada dalam al-Quran, Allah S.W.T nyatakan bahawa sikap SYADID itu dipraktikkan adalah untuk orang kafir, bukan untuk sesama orang Islam. “Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengannya adalah keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka.” Al-Fath:29.


Saya yakin, mereka yang dilabel dengan istilah SYADID itu sebenarnya hanya mahu mempraktikkan Islam dalam kehidupan. Mereka mahu hidup dalam nafas Islam. Mereka mahu bergerak dalam landasan Islam. Mereka cuma mahu menjadikan diri masing-masing seorang muslim yang benar-benar muslim sebagaimana yang dituntut oleh Allah S.W.T dan RasulNya.


Seharusnya kita mengikut jejak mereka, bukan mendiskriminasikan. Kita contohi mereka dalam kesungguhan mereka beramal, kita menteladani kehalusan peribadi mereka. Bukankah itu lebih baik?


Tapi sayang, tindakan mereka telah disalahtafsirkan. Istilah SYADID untuk seseorang muslim yang berusaha mengamalkan gaya hidup seorang muslim yang sebenar adalah satu tindakan yang tidak adil bagi saya. Mereka Cuma patuh perintah Allah dan RasulNya, itu saja.



Mungkin bagi mereka yang mengecop SYADID itu, SYADID itu adalah satu bentuk ketegasan. Mungkin ketegasan dalam menanda kertas peperiksaan yang menyebabkan mereka gagal, atau mungkin juga mereka tidak boleh masuk kuliah sebab lambat datang, atau mungkin juga mereka kena halau dari kelas kerana bau rokok, atau mungkin mereka selalu kena paku sebab tak pergi masjid sekalipun masjid tu Cuma sekangkang kera dari asrama.


Kalaulah masalah ini hanya berpunca dari makna yang terkandung dalam istilah SYADID itu, maka saya rasa adalah terbaik untuk diserahkan persoalan ini kepada pelajar BATI, kan? Heheh.


Situasi ini sebenanya saya dapati bukan hanya berlegar dikalangan pelajar sahaja, bahkan ia berlaku di peringkat dunia. Orang-rang yang cuba untuk mengamalkan Islam yang sebenarnya dianggap memperkudakan agama; menjadikan Islam sebagai alat memancing undi; dituduh membuat bid’ah dan bermacam-macam lagi tuduhan yang amat tidak patut diberi kepada orang Islam.


Apa yang penting di sini, tak molek untuk kita melabel mereka yang cuba menjadikan Islam sebagai style hidup mereka yang sebenarnya. Kita harus sokong mereka, dan kita harus bergabung dengan mereka. Tapi sebagaimana yang saya katakan sebelum ini; ada orang yang Allah panaskan hatinya dengan Islam, dan ada juga orang yang Allah lapangkan hatinya dengan Islam.


Jadi, marilah kita sama-sama didik hati dan diri untuk rasa selesa dengan Islam.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

22 December 2010

Kita, Masalah & Falsafah


Assalamualaikum, bismillah. Semoga rakan-rakan sihat-sihat selalu.


Ada satu fakta yang memang semua orang tak nafikan; selagi mana kita ini masih manusia, selagi mana kita ini masih bergelar hamba Allah S.W.T; selagi itulah kita akan menghadapi masalah. Masalah ini punya dua persepsi yang berbeza bagi dua golongan. Ada yang menganggap masalah itu sebagai kaffarah atas dosa-dosanya yang lalu, sebagai ujian untuk menduga sabar seterusnya mendapat pahala, ada juga yang menganggap bahawa masalah itu adalah batu loncatan kepada kejayaan.


Pada sudut pandangan yang lain; ada sebahagiannya menganggap masalah itu adalah penyusah dan penyiksa hidup, penzaliman, pemusnah harapan, dan macam-macam lagi. Tapi kali ini, bukan ini yang saya mahu bincangkan.


Hari ini, saya dapat lihat ribuan remaja bahkan jutaan dari kalangan mereka hidup bergelumang dengan pelbagai masalah. Sudah tentu, saya juga tidak terkecuali. Dari pemerhatian saya di laman social yang sedang hangat sekarang ini, boleh saya katakan masalah-masalah yang mereka kongsikan adalah dari sekecil-kecil perkara hingga ke besar-besar perkara.


Ubat gigi habis, sakit kepala, kucing meninggal, kucing dah beranak, mahu makan lauk apa, pergi pasar nak beli apa, kasut warna ungu, memberitahu bahawa dia sudah makan lauk ikan masin, putus cinta, merajuk dengan kekasih hati, bergaduh dengan kawan-kawan; dari perkara-perkara tersebut hinggalah kepada usaha mengajak para peserta laman social kembali mengamalkan Islam yang sebenar; semuanya ada.


Saya bukan mahu katakan perkara-perkara tersebut adalah salah untuk dikongsikan, saya akui saya juga kadang-kadang ada juga seperti itu. Tapi ada satu masa, saya perhatikan masalah-masalah yang dikongsikan itu begitu menyentuh hati dan perasaan walaupun sebenarnya tak terasa mana pun.


Ada satu benda yang menarik perhatian saya. Kebanyakannya apabila menghadapi masalah; mereka mengambil kata-kata yang entah dari mana. Maksud saya, mereka lebih suka mengambil kata-kata yang berbau falsafah sebagai penyejuk hati dan bukannya Kata-kata Allah S.W.T ataupun sabda Rasulullah S.A.W mahupun para sahabat, ulama’-ulama’ dan ilmuwan-ilmuwan Islam.


Perkara ini sebenarnya bukan sahaja berlaku di dalam laman social sahaja sebenarnya, bahkan juga berada di luar laman social tersebut. Betul, dalam kita sedang diselubung dengan pelbagai masalah; kita sekarang lebih gemar mengambil kata-kata falsafah sebagai pemotivasi dan dorongan. Bahkan ada di antara kita pandai  menyusun ayat sendiri sebagai penyejuk hati dan pententeram perasaan.


Saya tak cakap salah bahkan saya tidak pula menuduh tidak elok. Tetapi bila saya fikir kembali; bila hidup kita disapa masalah dan mehnah; kepada siapakah patut kita kongsikan pertamanya? Apakah sumber yang patut kita pegang dikala diri kita goyah? Adakah falsafah-falsafah itu lebih hebat penangannya berbanding Kalam Allah sendiri? Adakah falsafah-falsafah itu cukup melegakan hati bila kita selami dan hayati? Adakah dengan ayat-ayat ciptaan akal dan nafsu manusia itu lebih ampuh dalam me‘release’kan masalah?


Saya bukan anti falsafah. Falsafah itu bagus, tapi dalam kita mencari sumber pegangan dalam hidup ini; kita tidak boleh buta dalam meletakkan priority. Kalam Allah S.W.T yang turun dari tujuh petala langit yang disampaikan melalui dua bibir Rasulullah yang langsung tak pernah berdusta; harus dijadikan tongkat utama kita. “ sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan akan perjumpaan dengan Kami dan merasa redha serta tenteram dengan kehidupan dunia adalah orang yang lalai dari mengingati ayat-ayat Kami” – Yunus; 7.


Apa yang saya tuliskan ini, hanyalah prejudis semata. Sebab mungkin ahli-ahli laman social itu telah mengadu dan merintih kepada Allah S.W.T di sepertiga malam, kemudian baru dikongsikan bersama dunia melalui laman tersebut, mana tahu; kan? Ingat, tulisan ini langsung tiada kaitan dengan sesiapa.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

20 December 2010

Mahasiswa, Dosa dan Pahala

Assalamualaikum buat rakan-rakan sekalian. semoga kalian sihat dan semoga berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah.


Ada mahasiswa yang Allah lapangkan hatinya dengan Islam. Suka dengar ceramah agama. Suka menghafaz, mengulang dan membaca kalam Allah. Tak pernah tinggal solat fardhu berjemaah di masjid. Suka kepada nasihat-nasihat. Gemar bersahabat dengan ulama’ dan solihin. Cergas dalam menyampaikan kebaikan. Tidak jemu mengajak untuk tolak kemungkaran.


Ada juga mahasiswa yang Allah panaskan hatinya dengan Islam. Tak suka tabligh datang rumah. Panas telinga dengar tazkirah. Panas bontot duduk di majlis ilmu. Malas solat berjemaah apatah lagi ke masjid. Melambat-lambatkan solat. Dengar lagu yang melalaikan. Berkawan dengan orang yang buruk tingkahlaku dan peribadi. Mengherdik mereka yang sungguh-sungguh berpegang dengan Islam. Suka buang masa.


Mereka yang Allah lapangkan hatinya dengan Islam itu, Alhamdulillah. Syukurlah kalian sebab Allah pilih kalian jadi sebahagian dari mereka. Tapi untuk mereka yang gelisahkan dirinya dengan Islam; ambillah sedikit masa, muhasabah sebentar.


Saya mengaku, ada masa-masa tertentu; saya seperti golongan yang kedua itu. Rasa seperti diri ini cukup untuk digelar seorang fasik. Ketika saya rasa seperti itu, saya ambil masa. Ambil masa untuk berdialog dengan hati; saya hadirkan bersama-samanya dengan akal, saya jemput sama ilmu yang tak seberapa. Dialoglah dengan mereka.


Saya selami sedikit ilmu yang saya ada sejak dari lahir hingga saat ini; saya bongkar kembali pengalaman yang tak seberapa yang saya kutip; lalu saya ajukan soalan kepada hati; “aku tahu kalau kita buat perkara-perkara baik diadun bersama dengan ikhlas, Allah pasti akan ganjarkan kita pahala dan redhaNya Insha'Allah. Dan dengan redha dan rahmatNya, Allah pasti anugerahkan kita syurga sebagai balasan. Tidakkah kau yakini formula itu?”


“aku tahu kalau kita buat perkara-perkara hodoh, maka dosa dan murka Allah adalah hasilnya. Dan dengan dosa, keingkaran, kedurhakaan, kemaksiatan, ditambah pula dengan murka Allah, Allah pasti akan beri neraka kepada kita, azab kita, seksa kita. Tidakkah kau yakini itu semua?”.


Maka akal menjawab tahu, pengalaman menjawab tahu, namun hati kelu.


Semua orang tahu hati itu raja kepada tubuh. Sakit raja, sakitlah tubuh. Mati raja, matilah tubuh. Lumpuh raja, lumpuhlah tubuh. Saat itu, saya sedar; rupa-rupanya hati itu sudah kebas. Derianya sudah tidak mampu untuk merasai mana satu pahala dan mana satu dosa. Hati telah gagal menjalankan fungsinya yang hakiki.


Patutlah buang masa tak rasa berdosa. Patutlah merayau di Bandar-bandar tak tentu pasal tidak rasa berdosa. Patutlah mata melingas ke atas dan kebawah tak rasa berdosa. Patutlah ponteng kuliah dan tutorial tak rasa berdosa. Patutlah melewat-lewatkan solat tak rasa berdosa. Patutlah main game dari malam sampai azan subuh tak rasa berdosa. Patutlah tak rasa berdosa bercouple berdating berpegang-pegang tangan. Patutlah mencarut tak rasa berdosa. Padanlah buat perkara-perkara yang tak elok dipandangan Allah rasa tak berdosa; sebabnya hati itu dah kebas dari merasai dosa dan pahala.


Dengan sebab itu; kadang-kadang kita ragu-ragu, kadang-kadang kita berhenti sejenak di tengah perjalanan. Mahu pilih yang mana satu. Dosakah? Atau pahala? Padahal kita tahu dan arif benar formula-formula yang Allah berikan. 


“Amal baik + ikhlas = pahala = redha dan rahmat Allah = syurga”


“amal buruk + ingkar perintah Allah = dosa = murka dan laknat Alllah = neraka”.


Kita tahu dengan jelas perkara ini.


Tapi malang, hati tetap gagal membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Hati sudah kebas.


Wallahu ‘aalaam.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

12 December 2010

Speak in Foreign Languages...Poyo?


Assalamualaikum and I’m hopeful that my fellows such in a good condition. Firstly, I beg from you; please to not feel weird while you are reading this post. As you know and as you can see, it’s written in English.


Actually, I feel very stupid and full of shame because my written is very bad, and its sound fools and it being read by public. That’s mean I expose my mistakes to others. Oh my god. Never mind of those mistakes, I think I should ask myself; why I should I write this in English? Are we does not have our own language? Or are we feel geeky when we bring out our ideas and thought with our language?


But definitely, they are. Not all of us, but certain people feel it that way.



Eventually, I know joining a ‘compulsory-quite boring-program’ that held by university. This program called LSP, stand for Language Support Program. It held by university to improve their student in two languages, Arabic and English.


The activities, for your information, not just a formal learning but more to revise and implement what we have learned from lectures during last semester. Did you hear ‘Dikir Arab’ before? ‘Boria Arab’? ‘Arabic Coral Speaking’? Seriously, this is the first time in my life I see such those thing. Isn’t it creative? Of course they are. It’s quite challenging.


That is not the point that I want to arise here. It is all about, are we ready to be open in such program. This program actually just not to improve our skills in speaking, writing, babbling, and listening; but the most important is to develop our soft skill.


Of course, presents a ‘Dikir Arab’, ‘Boria Arab’, and so on in a hall required brave and being open in each members of group. There is no doubt, I too, felt embarrassing and stupid while I stood up at the stage, and been stared of all people in the hall and all eyes looking at me, singing and dancing. It’s totally embarrassing. But till when we should have to feel shame.


Took that feels out from you.


I know, standing at the stage and give a speech or present something to the hundreds of audience is hard for someone. I admit it. But, there is one small thing that we should not also feel shame. What I mean is, practicing foreign language. I really do not have any idea why people do not want to speak in English and Arabic in purpose of academic. Why not we practicing it outside of lectures?


Practice makes perfect right? Some of my friends, when I try to speak with him in those languages, they said “okay, cukup…ko ni poyo lah. Geli aku dengar” or “aku tak terer macam ko, jadi ko tak payah lah nak menunjuk kat aku”. What is in their mind? The benefit of capable to master foreign languages is back to us. It will become an advantage if we want to be hired in a field of carrier.


Actually, there are a lot of benefits when we are master foreign languages.


However and it tore up my heart,


There are among us who did feel they are master enough of those languages, feel embarrassing when they speak Bahasa Melayu, our national language. My massage to them is, we have our own language, we have our own tradition, and we have our own culture. Those things are our symbol of recognisation, our skin that we use it in every single of our body, we live with it stick since we born.


And suddenly, we take that both languages as our main frame. I do not know why people do this. Maybe they feel not modern and not sophisticate while write and speak on Bahasa Melayu.


Look around you.


I do not blame anyone or any party; I just want to share a picture that I and you see every day. Look at the road signboard, look at official and big events, and look at the press conference. Which language that had been used? Almost of it, English. Right? Humph.


We already know that Bahasa Melayu as a National Language, as provision said in Federal Constitution. But, our leader or similar person with them speaks at official event in English and that event was held in Malaysia. How come? They are our example. They shall show us how to respect our constitution, culture and inheritance.


Reminder; please do not deadly mention that I’m poyo because of this post written in English, it just an academic purpose only, okay. And another one, please state and keep at your mind that I’m not a racist. If you find in this post mistakes in grammar or in inappropriate vocabulary using, just drop your correction at comment column below, okay.


I’m waiting for it. And I think this is the first and the last I write an entry in English in this blog, Musafir Bulat. There is probability that I will manage another blog with fully written in English or Arabic, Insha'Allah. Maybe next semester, kot…


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

10 December 2010

Minyak Oh Minyak..

Assalamualaikum dan salam satu ummah buat rakan-rakan. Semoga rakan-rakan hari ini dalam keadaan sihat-sihat belaka, Insha'Allah. Hari ini, MB nak mengudarakan pandangan tentang isu yang memang hangat menjadi bualan ramai orang di negara kita sekarang ini. Pasal kenaikan harga minyak; maksud MB adalah minyak yang dijadikan bahan bakar, bukannya bahan ramuan masakan. Sebagaimana yang diketahui umum, minyak menjadi salah satu tenaga dan bahan bakar komoditi yang utama di negara kita. Selain dari Malaysia yang menjadikan minyak sebagai sumber pendapatan utama, terdapat beberapa negara yang lain yang menjadikan minyak sebagai sumber ekonomi mereka, seperti beberapa negara di Timur Tengah, Afrika dan Amerika Latin.


Kenaikan harga minyak sebanyak 5 sen pada 3 disember lepas memang banyak memberi kesan kepada rakyat Malaysia. Bukan setakat kenaikan baru-baru ini, tetapi kenaikan yang sebelum-sebelum ini sudah banyak memberi impak kepada kehidupan rakyat di negara ini.


Sebelum itu, MB mahu ajak rakan-rakan telusuri Economic Transformation Program (ETP) yang baru saja diperkenalkan kerajaan. Bab yang menceritakan berkaitan minyak ini adalah bab 6; bab yang membincangkan perihal dan suasana industry minyak, gas dan tenaga di Malaysia. Dengan penceritaan iklim industry tersebut yang bermula dengan pendedahan kepada masalah dan cabaran semasa, kemudian disusuli dengan peluang-peluang, dan diakhiri dengan cadangan serta pelan tindakan.


Daripada tindakan-tindakan yang digariskan dan yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan dalam membangunkan sector minyak, gas dan tenaga ini; MB dapati kerajaan memerlukan modal dari aspek kewangan bernilai hampir RM 250 billion. Ini meliputi pembiyaan terhadap (1) proses pelestarian pengeluaran minyak, (2) proses peningkatan pertumbuhan hiliran [proses minyak mentah kepada petrol ron95, ron97 dan lain-lain], (3) menjadikan Malaysia sebagai pusat perkhidmatan telaga minyak nombor satu di asia, dan (4) pembangunan platform tenaga untuk pertumbuhan seterusnya.


Ini adalah bajet setakat yang diperlukan kerajaan bagi menyuntik industry utama negara ini. Bajet bagi sector-sektor lain seperti pelancongan, pertanian, pembangunan ‘greater kuala lumpur’, pendidikan dan lain-lain lagi; juga kerajaan memerlukan ratusan billion. Kalau dicampur kesemuanya, bukankah hampir trillion jumlahnya? Persoalannya, dari manakah kerajaan mahu mencari modal sebanyak itu bagi membiayai kos-kos yang terlibat? Cukai-cukai itu sudah pasti.


Pada pandangan MB, rancangan ETP itu sendiri menjadi salah satu penyebab kepada ‘penyelarasan’ harga minyak.


Sukacita untuk dikongsikan; apabila membaca matlamat-matlamat, tujuan-tujuan, haluan-haluan kepada penghasilan ETP ini, ia memang sangat bagus. Teratur. Dan nampak satu bentuk kemajuan dalam perancangan dan pentadbiran ekonomi. Antaranya adalah; rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan, mengurangkan jenayah, membanteras rasuah, mempertingkatkan pencapaian pelajar, dan meningkatkan taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah.


Pendirian saya dalam isu ‘penyelarasan’ harga minyak ini adalah tidak setuju.


(1) Apa yang bermain dalam fikiran MB adalah, apa rasional di sebalik kenaikan harga minyak ini? Kita sedia maklum bahawa kebanyakan rancangan-rancangan kerajaan seperti RMK dan DEB adalah bertujuanutama untuk membasmi kemiskinan. Lebih-lebih lagilah ETP ini. Salah satu matlamat RMK-10 adalah untuk menjadikan golongan yang berpendapatan paling rendah yang bergaji RM1440 meningkat kepada RM2300 dengan kadar purata sebulan adalah satu omong kosong semata, minta maaf. Serupa sahaja. Tidak ada yang berubah jika gaji mereka naik. Ini kerana, bila harga minyak naik, maka harga barang makanan dan keperluan diri yang lain seperti pendidikan, kesihatan dan lain-lain lagi pasti turut meningkat sama. Tak ada beza. Itu kalau yang berpendapatan RM1000 lebih sekarang ini. Kalau yang lebih rendah dari itu, jadi bertambah melaratlah hidup orang yang miskin. Harga semua naik, tapi pendapatan tidak naik-naik. Kalau harga minyak naik lima tahun sekali tidak mengapa, ini lima bulan dua kali; sakit!


(2) Siapa kata kenaikan harga minyak ini tidak akan menyebabkan produktiviti negara menurun dengan mendadak dan sekaligus akan membantutkan sedikit demi sedikit rancangan-rancangan dan program-program kerajaan? Saya kata ya! Produktiviti itu datang dari mana? Sudah pasti dari tenaga mahir. Tenaga mahir itu siapa, makhluk asing dari planet zorogon kah? Sudah tentulah manusia. Manusia pula datang dari mana, menetas macam telur ayamkah? Sudah tentu tidak, sudah pastilah dari kedua ibubapa. Dan, ibubapa itu kalau nak buat anak, bukankah mesti ‘buat’ dahulu? dan bukankah sebelum ‘buat’, mereka mesti menjadi pasangan yang sah? Ya! Itu mesti! Tetapi, bukankah nak menjadi pasangan yang sah, nak membina keluarga; perlu kepada kekukuhan ekonomi? Jadi, kalau lah mereka fikir bahawa nak berkahwin perlu kepada ekonomi yang kukuh; dah ada kereta sendiri, dah ada rumah sendiri, dah ada tanah sendiri; kalau macam itu umur 40 tahun lah jawabnya baru nak buat anak. Lepas 10 tahun mati sebab sakit jantung. Anak baru saja dua. Syukurlah lahir dua tenaga mahir baru, dari tak ada langsung.


(3) Kadang-kadang, saya ada terfikir dengan fikiran yang agak kotor juga apabila mengenangkan isu kenaikan harga minyak ini. Minta maaf, adakah kenaikan harga minyak ini ada kaitan dengan isu politik? Mana tahu. Yelah, mana tahu kalau kerajaan mahu mencari dana untuk menguatkan jentera pilihan raya umum akan datang.


(4) Kerajaan sepatutnya tidak boleh menghalang peniaga-peniaga untuk menaikkan harga barang disebabkan kenaikan harga minyak. Kenaikan harga barang lain itu bagi MB adalah patut dengan keadaan semasa. Peniaga juga adalah manusia. Mereka punya anak yang perlu disuap, perlu diberi pendidikan, dan perlu diberi penjagaan kesihatan yang baik. Kerajaan tak boleh halang. Habis, kalau dah tak bagi peniaga naik harga barang, janganlah naikkan harga minyak. Kalau dah alasan kerajaan adalah ‘ikut harga pasaran’, maka peniaga juga mengikut harga pasaran semasa. Amat tidak adil untuk kerajaan mengawal kenaikan harga barang-barang lain; kerajaan boleh buat, yang lain tak boleh buat. Yang susah, rakyat juga. Saya jamin, peniaga-peniaga mesti sakit hati kalau harga jualan tak bagi naik, tapi harga minyak naik. Tindakan ini akan menyebabkan peniaga rugi. Yang kita sebagai pengguna, tidak ada pilihan, terpaksa beli juga.



Wallahu 'Aalaam.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

05 December 2010

Kuliah Dr. Tareq Suwaidan

Assalamualaikum rakan-rakan. Diharapkan hari ini rakan-rakan berada dalam keadaan sihat-sihat dan ceria-ceria selalu. Di bawah ini adalah video-video sebuah kuliah yang disampaikan oleh Dr. Tareq Suwaidan di Australia. Tajuknya adalah "The Future of Islam". Kuliah yang disampaikan adalah dalam bahasa Inggeris, tapi serius, bahasa yang dituturkan sangat mudah untuk difahami. Kalau rakan-rakan ada masa terluang yang panjang, jemputlah tonton.
















Semoga kita beroleh manfaat darinya..dan semoga Allah beri kekuatan kepada kita..

Do something!.................................................(^_^)


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

Peperiksaan, Tamat Sudah



Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat rakan-rakan maya yang sangat-sangat dirindui. Rasanya macam dah lama tak update blog ini. Serius, rasa sangat rindu pada rakan-rakan maya, rindu untuk menulis, dan rindu untuk berkongsi idea, cerita dan pengalaman. Syukur, Alhamdulillah; sebab Allah masih lagi beri kesempatan dan peluang kepada MB untuk mengemaskini laman ini untuk kesekian kalinya.



Peperiksaan
Alhamdulillah, hari ini MB rasa bersyukur sangat sebab peperiksaan akhir bagi semester pertama telah pun berakhir. Kertas terakhir adalah dari matapelajaran Sitem Undang-undang di Malaysia ataupun di dalam bahasa Inggerisnya Malaysian Legal System. Sebenarnya, subjek ini telah pun MB belajar di semester pertama di KIPSAS lagi. Jadi, bagi mereka yang dah belajar mungkin menganggap tidak ada masalah dalam menjawabnya untuk yang kedua kali. Boleh lah, tapi yang lainnya di sini; belajarnya dalam bahasa Inggeris, menjawab soalan peperiksaan akhir pun berbahasa Inggeris. Kalau semasa di KIPSAS dahulu, jam kedua sudah keluar; tapi di sini, lima minit terakhir baru MB berjaya meletakkan noktah pada ayat terakhir. Isi itu mungkin tidak ada banyak masalah sekalipun ada di beberapa tempat, tetapi yang mencabarnya adalah dari segi istilah yang digunakan dalam bahasa tersebut dan tatabahasanya. Nak tulis, fikir dua kali. Bila masa mendesak, langsung tak sempat fikir.


Kalau nak dibandingkan dengan Universiti Kebangsaan Malaysia, mungkin pelajar-pelajarnya tidak menghadapi masalah seperti yang MB hadapi ini. Sebab, dari maklumat yang diperolehi; mereka belajar dan menjawab soalan peperiksaan adalah dengan berbahasa Melayu. Adakah ini satu kelebihan, ataukah satu kekurangan? Walau apapun, pada pandangan MB, ini bukanlah satu isu yang besar. Isunya adalah sejauh mana kita menghayati ruh ilmu itu ke dalam hidup kita. Banyak lagi perkara-perkara besar yang perlu kita memeningkan diri dengannya.


Sejak dua minggu lepas, memang minggu yang agak sakit. Tak mahu salahkan sesiapa, ini semua berpunca dek sikap dan kelalaian diri sendiri. Belajar di saat akhir. Sepatutnya, mengulangkaji di saat akhir; ini tidak. Pengajarannya di sini; BELAJAR DARI AWAL SEMESTER, BUAT NOTA, dan yang paling penting DISIPLIN DIRI.


Semester pertama
Alhamdulillah, semester ini berjalan sebagaimana yang Allah rancang dan tentukan. Apa yang Allah rancang, itulah taqdir MB. Setiap yang Allah aturkan, pasti ada hikmahnya; itu kena yakin. Sama ada yang berlaku ke atas kita itu berupa nikmatkah, atau sengsarakah; pasti ada pengajaran untuk kita disebaliknya. Terpulang kepada kita untuk memandang apa yang Allah beri itu dari aspek apa. Kalau dari aspek negative, maka kita hanya akan melihat bahawa kepentingan-kepentingan kita telah hilang. Kalau pandang dari aspek positif, maka kita hanya mampu bersyukur dengan apa yang masih ada dan bersyukur kerana telah mengecapinya sebelum ini serta sabar dalam mengharungi dan menunggu janji Allah.


Pejam-celik pejam-celik, dah habis satu semester. Terlalu sekejap rasa. Masuk dahulu bulan Julai, sekarang sudah berada di bulan Disember. Ada banyak perkara yang MB dapat sepanjang satu semester ini. Antaranya adalah, kita harus menjadi individu yang banyak ilmu; bukan setakat banyak tetapi meluas mencakupi pelbagai bidang sekalipun ilmu berkenaan tidak berkaitan dengan pengkhususan program pengajian. Oleh itu, nak banyak ilmu; haruslah banyak membaca, harus hadir seminar-seminar ilmiah, hadir ke kursus-kursus dan program-program. Alahai, duit pendaftaran seminar dengan duit beli buku pun mahu berkira jugakah? Bukannya mencari ilmu itu untuk sombong atau untuk menunjuk-nunjuk, tapi untuk kebaikan, manfaat, dan kegunaan seharian kita.


Betul, kita semakin lama semakin dewasa. Dahulu kita masih kanak-kanak, kemudian meningkat remaja. Dan sekarang adalah zaman dewasa. Semakin dewasa juga bermakna semakin besar tanggungjawab dan tuntutan. Dan semakin besar tuntutan, semakin tinggi keperluan kita terhadap ilmu dalam pelbagai bidang. Sebabnya, banyaknya tuntutan memerlukan kepada pengurusan dan pengendalian yang betul, tepat, efisen, dan mesra alam.


Sekarang
Alhamdulillah, peperiksaan pun sudah tamat. Sekarang ini boleh dikatakan masa sangat lapang. Pada 8hb Disember hingga 15hb ini, pihak university telah mewajibkan kepada semua pelajar tahun satu unutk mengikuti ALSP (Arabic Language Support Programme) dan ELSP (English Language Support Programme). Tidak boleh tidak, kena datang jugalah ke kelas lagi. Kemudian, masuk semester baru pula pada 2hb Januari 2011. Sungguh cepat rasanya masa berjalan.


......................(^_^)


Untuk pengetahuan rakan-rakan yang dikasihi, di kesempatan ini, MB Cuma mahu memberitahu bahawa MB sudah bertukar program pengajian. Sebelum ini, MB mengambil program pengajian Fiqh dan Fatwa Fakulti Syariah dan Undang-undang; tetapi sekarang, MB mengikuti program pengajian kepada Pentadbiran Muamalat Fakulti Ekonomi dan Muamalat berkuatkuasa semester hadapan. Syukur, permohonan MB telah diluluskan oleh Senat Universiti. Kenapa tukar? Saja, mahu kelainan dan pembaharuan. Hehe.


Okay, cukuplah setakat ini dahulu. Jumpa lagi dalam waktu terdekat, Insha'Allah.


p/s: sebagaimana yang dijanjikan sebelum ini, selesai saja MB habis exam, lagu akan dibuang.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

09 November 2010

Pengumuman#2




Assalamualaikum buat rakan-rakan. Diharapkan kalian semua sihat-sihat, Insha'Allah. Hari ini, MB tak berniat nak tulis post yang panjang-panjang. Bukan tak ada masa dan bukan pula malas, bahkan banyak yang MB nak kongsi dan cerita di sini. Tapi, apakan daya; tuntutan dan tanggungjawab harus diutamakan. Peperiksaan akhir semester ini semakin dekat. Terpaksalah berhenti sekejap dari online. Nak bersedia orang kata.


Jadual peperiksaan MB ada kat column sebelah, rakan-rakan boleh rujuk.


Sepeninggalan MB dari dunia blog ini, MB sediakan sedikit halwa telinga buat rakan-rakan. Selesai saja peperiksaan, MB akan buang balik. Layan ya…hehe. Dan lagi satu, pada ruangan iklan nuffnang di sebelah itu, MB ada sediakan beberapa soalan bancian dan soal selidik. Bukan apa, untuk mengetahui maklum balas dari rakan-rakan sepanjang kalian melawat ke blog MB yang tak seberapa ini. Jawab, jangan tak jawab.


Okay lah, sampai sini saja agaknya MB boleh tuliskan. Dan mohon juga doakan MB semoga Allah permudahkan urusan dan menjawab semasa menduduki peperiksaan nanti.


Wassalam. Jumpa lagi nanti! Ma’aa salamah! Doakan kejayaan MB ya! 


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

08 November 2010

Andai Itulah Aku; Rugi


Awal bicara
Kuungkapkan salam
Buat teman mayaku
Sekalian.


Kucari kata
Kugubah bahasa
Namun
Ku tidak tahu
Titik mana
Yang harus aku mula


Kesekian kali
Bila kurenung
Bila kufikir
Bila kuamati
Bila kuhadami
Takut
Aku rasa takut
Bimbang
Cemas
Gelisah


Perasankah rakan mayaku
Sejak kita menapak
Ke alaf baru ini
Entah berapa banyak
Bencana alam
Silih berganti dilaporkan
Siang
Malam


Gunung berapi
Taufan
Banjir
Tanah runtuh
Ribut salji
Tsunami
Gempa bumi
Jerebu
Penyakit-penyakit
Wabak-wabak


Sekali ia datang
Sekali pantai berubah
Patahnya tumbuh
Hilangnya berganti


Adakah ini
Satu petanda
Satu alamat
Satu iklan
Ataukah satu pemberitahuan
Bahawa
Amat hampir benar
Kiamat itu?


Aduhai diri


Kalaulah benar
Sungguh
Aku tak bersiap lagi
Aku tak bersedia lagi
Aku sendiri tak tahu
Apa yang aku dah buat
Selama hayatku
Sebelum ini


Sia-sia
Benarlah
Aku dah sia-siakan
Dengan
Kelalaian
Dengan kedurhakaan
Dengan dunia


Sampai bila
Harus ku begini
Duduk bersimpuh
Diulit kealpaan
Ataukah patut ku tunggu
Mentari terbit dari
Ufuk barat,
Baru kumahu
Yakini
Janji Allah itu pasti?
...Kiamat itu pasti?
...Syurga neraka itu pasti?
...Mahsyar itu pasti?
...Kematian itu pasti?


Rugilah aku
Andai itulah aku
Rugi


Kusedari
Terlalu lama sudah
Aku lena dengan dunia
Hingga fikiran
Diracuni logik semata
Mencipta alasan
Untuk terus enak
Bermimpi
Sampaikan aku
Liat untuk bangkit;
Bangkit menuju
Sebuah pengampunan,
Bangkit mengejar
Sebuah keredhaan.


Perihal bencana alam itu
Fikirkanlah
Renungkanlah
Ia satu peringatan
Untuk orang-orang yang berakal


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

05 November 2010

Pasca SYUK; Produk Halal


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia buat rakan-rakan semua. Masihkah rakan-rakan ingat lagi pasal iklan#2? Ya, pasal seminar Syariah dan Undang-undang Peringkat Kebangsaan 2010.


Sepanjang kehadiran MB ke seminar tersebut, banyak isu semasa dan pengetahuan baru yang MB dapat. Ini meliputi permasalahan produk halal, kedudukan mahkamah dan hakim Syarie, kewangan dan perbankan Islam, isu berkaitan tabung haji, kesamarataan dan kesaksamaan wanita, kedudukan Islam di dalam Perlembagaan Persekutuan, pentadbiran harta wakaf, dan banyak lagi.


Untuk kali ini, MB akan hanya kongsikan apa yang MB dapat daripada seminar tersebut berkaitan dengan produk halal. Isu-isu lain, Insha'Allah akan MB ceritakan di lain kesempatan. Jangan marah ya?


Antara isu-isu yang diperbincangkan adalah isu yang berkaitan dengan (1) ketegasan JAKIM dalam mengeluarkan sijil halal, (2) undang-undang yang digunapakai sekarang, penggubalan Akta Halal, dan penguatkuasaannya. Mungkin ada banyak lagi isu yang MB sendiri terlepas pandang, tapi setakat itu sajalah yang MB dapat.


(1) Ketegasan JAKIM dalam mengeluarkan sijil halal.

Sebagaimana yang kita maklum, belakangan ini banyak isu-isu yang melibatkan kesahan halal sesuatu makanan & minuman, premis-premis niaga dan banyak lagi. Contoh yang terdekat adalah pada bulan Ramadan lepas, di mana terdapat banyak hotel-hotel di Malaysia menawarkan pakej berbuka puasa. Banyak bukan tawaran pakej berbuka puasa yang menarik-menarik? Apa dan kenapa sebenarnya punca kepada kemunculan banyak pakej berbuka puasa macam ini?


Menurut salah seorang pembentang, salah satu punca adalah; pihak hotel mahu menampung kerugian yang dialami dalam bulan Ramadan lantaran pada bulan tersebut, berkurangnya anjuran-anjuran seminar dan majlis-majlis di dewan hotel serta berkurangnya pelanggan yang menginap di hotel.


Ketua Pengarah Jakim, Dato’ Wan Mohamad bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz sedang membentang kertas kerjanya.


Dengan sebab di atas itulah, pihak pengurusan hotel menawarkan pakej berbuka puasa yang semestinya menarik selera pelanggan. Tetapi yang mengecewakan, terdapat laporan bahawa masakan-masakan yang dihidangkan telah dicampurkan dengan wain atau jenis arak yang sama waktu dengannya. Apabila JAKIM membuat serbuan, didapati terdapat botol wain di sebelah kuali dan tempat rempah-rempah dan ramuan. Jadi, apakah di sini masalahnya? Cuma diletakkan di sebelah kuali sahaja. Dalam kes ini, peratus kemungkinan makanan itu mengandungi wain adalah 50-50. Ini menimbulkan keraguan ke atas masakan itu. Tambahan pula, hotel tersebut tidak memiliki sijil halal.


Ada satu lagi kes. Ini berkaitan dengan rumah sembelihan di Selangor yang memang menggemparkan masyarakat Islam di Malaysia tidak berapa lama sebelum ini. Dengan keadaan ayam yang tidak disembelih dengan betul dan pengendaliannya yang kotor, tambahan pula kedudukannya hampir sangat dengan tempat pengendalian daging babi; dua perkara ini memang sudah cukup untuk JAKIM mengesahkan ketidakhalalannya.


Ada satu kes baru-baru ini. Berkaitan dengan penggantungan daging import dari Australia. Menurut pembentang, pihak Australia amat marah dan tidak senang dengan tindakan Malaysia. Ini kerana, Malaysia adalah Negara yang mengamalkan standard halal yang tinggi yang juga menjadi contoh dan ikutan Negara-negara Islam di Timur Tengah. Andaikata Malaysia menggantung import daging Australia, maka Negara-negara Islam Timur Tengah juga akan mengambil tindakan yang sama. Sekalipun Malaysia ini sebuah Negara yang kecil, tapi jangan main-main tau; boleh kawal ekonomi Negara besar. Bukankah industry daging dan tenusu adalah industry utama di Australia? Kalau industry tersebut tak laku, habislah Australia.


Rentetan dari peristiwa itu, maka wakil-wakil dari kerajaan Australia pun datanglah ke Malaysia membuat rayuan. Maka, sekali lagi, pergilah individu-individu penting dari JAKIM untuk membuat pemeriksaan di ladang penternakan, rumah sembelihan dan kilang pemprosesan. Dan didapati, cara mereka proses itu adalah makruh di sisi Islam. Dan Malaysia, secara khususnya pihak kawalan JAKIM tidak boleh menerimanya.


(2) Produk halal dan undang-undang serta penguatkuasaan

Setakat ini, akta-akta yang digunapakai oleh pihak JAKIM dalam mengendalikan isu berkaitan produk halal adalah Akta Perihal Dagangan, Akta Jenayah Syariah, Akta Cap Dagangan, Akta Binatang, Peraturan (import) Binatang 1962, Akta Kastam (perintah larangan import), Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985. Dari ini, kita dapat lihat bahawa tiada satu undang-undang tersendiri dalam mengendalikan produk halal.


Dari aspek undang-undang, terdapat beberapa masalah yang timbul. Ini tertumpu kepada pindaan Akta Perihal Dagangan 1972. Sekalipun pindaan tersebut boleh menyelesaikan banyak isu, tetapi masih terdapat permasalahan dari sudut pensijilan halal yang memerlukan kepada penggubalan kepada suatu akta spesifik mengenai perkara tersebut.




Akta yang dimaksudkan adalah penggubalan Akta Halal. Kalau rakan-rakan nak tahu, penggubalan Akta Halal ini sendiri sudah mempunyai isu tersendiri. Sebagaimana yang kita ketahui, aspek kehalalan sesuatu makanan adalah berada di bawah bidangkuasa syariah, betul kan? Tetapi, perlembagaan kita tidak memperuntukkan halal ini di bawah bidangkuasa negeri di Jadual Kesembilan Senarai Kedua. Jadi, jikalau pihak berkuasa mahu menggubal Akta Halal dan diletakkan di bawah bidangkuasa syariah; ia menjadi bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, ultra vires. Jadi sekarang, bagaimana?


Di sini, MB kemukakan dua cadangan bernas dari seorang responden pembentangan tersebut; sama ada penggubalan Akta Halal itu berdiri di atas alasan consumer reason, atau meminda Jadual Kesembilan Senarai Kedua dengan menambahkan produk halal di situ.


Selain dari itu, dalam bab penguatkuasaan pula, JAKIM akan melaksanakan satu system baru yang lebih tegas. Iaitu, mana-mana produk makanan halal akan ditanda halal, dan mana-mana produk makanan yang tidak halal akan ditanda tidak halal. Jikalau kedua-duanya tidak dipatuhi, JAKIM akan mengenakan tindakan undang-undang. Oleh sebab tersebut, pihak JAKIM juga akan menubuhkan satu jawatankuasa penguatkuasaan bagi menguatkuasa system baru tersebut; sepertimana juga kuasanya penguatkuasa agama, boleh buat serbuan dan boleh buat tangkapan.

*************************************************************************************

Kebanyakan isu yang MB paparkan di sini adalah diperolehi secara terus dari pembentangan Ketua Pengarah Jakim, Dato’ Wan Mohamad bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz. Beliau sendiri, pada awal pembentangan, mengajukan tiga soalan penting berkaitan dengan tajuk.


1. Mengapa orang bukan Islam pilih makanan halal?
= sebabnya makanan yang halal ini selamat dan berkualiti.


2. Kenapa pengguna Muslim di Malaysia tak prihatin bab halal?
= sebabnya orang Islam Malaysia tak kisah, asalkan perut terisi, sudah.


3. Kenapa industry halal membangun dengan begitu pesat?
= sebabnya, mereka nak duit & ramai pengguna yang beragama Islam.


Oleh dengan itu, antara seruan beliau adalah; orang Islam harus melibatkan diri dengan industry makanan halal ini secara agresif dan memberi komitmen yang tinggi dalam menjayakannya. Sebabnya, sebanyak 75% syarikat atau pengilang atau pengusaha yang meminta sijil halal dari JAKIM adalah dari golongan yang bukan Islam.


Terkezut MB bila mendenganya. Betapa penguasaan orang Islam di Malaysia ke atas industry pengeluaran makanan adalah sangat rendah. Rasa terbakar juga hati ni bila mendengarnya. Tapi tak apa, MB pun tak mahu nak ulang seruannya kepada rakan-rakan. Lebih baik MB mulakan dulu dengan diri sendiri, kan? Tapi, nak buat bisnes apa ya? Ada cadangan?


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

01 November 2010

Kamera Litar Tertutup @ CCTV


gambar ini, MB snap di surau KL Sentral semasa MB tukar tren menuju ke Nilai


“Awas! Anda sedang diperhatikan oleh Kamera Litar Tertutup”

Apa perasaan kita bila terbaca atau ada orang lain cakap macam itu pada kita?
-
-
-
-
-
Dan;

Apa pula perasaan kita bila terbaca atau ada orang lain yang cakap macam ni pada kita?

“Awas! Anda sedang diperhatikan oleh Allah al-Raqib”
-
-
-
Seruan yang mana satu yang buat kelakuan kita baik-baik?
-
-
-
Teringat pada kiasan warden MB dahulu semasa di MATRI;

“haish, susah betul ustaz nak pasang ‘kamera’ nih”



Semoga peringatan ini bermanfaat untuk MB sendiri terutamanya dan juga untuk rakan-rakan. Astaghfirullah..


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

30 October 2010

Menghidupkan Duit


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat rakan-rakan semua. Gaya bagi salam tu macam ada orang baca plak blog ni. Tapi tak apa, tak salah kalau MB syok sendiri kat sini; dah MB punya page, suka hati lah, kan? Oh, okay. Semoga rakan-rakan semua sihat-sihat selalu insyaAllah.


Hari ni ada satu perkara yang MB nak kongsi. Pasal duit. Ya, duit. Sekalipun ada orang kata duit ni bukanlah segala-galanya, tapi duit ni penting. Semua makhluk Allah yang bergelar manusia tak nafikan akan perkara ini. Pergi buang air pun guna duit, nak keluar rumah pun guna duit, duduk diam-diam kat rumah pun kena guna duit jugak. Ini bermakna, setiap pergerakan dan keperluan kita akan menyebabkan kita akan mengeluarkan sejumlah duit. Sikit atau banyak, itu lain cerita.


Tapi yang menjadi masalahnya itu adalah; duit keluar macam air terjun dan tak masuk-masuk balik kat poket kita. Perkara ini biasa. MB pun pernah hadapi, dan memang sedang menghadapi sebenarnya sekarang ini. Yelah, MB belajar lagi, bukannya gabenor bank. Kalau duit tu nak keluar dari simpanan atau dompet kita, masyaAllah seronok dan gembira betul bila tengok. Laju je. Tapi kalau nak buat duit tu masuk kepada bidangkuasa, hakmilik, dan pentadbiran kita; agak-agaknya sebutir peluh tu senilai dengan sebutir padi.


Setitik peluh petani sama dengan sebutir nasik.


Teringat kat iklan tu.


Cuba fikirkan. Ada dua makhluk Allah ni, dan semestinyalah manusia. Seorang dengan pemikiran; bahawa nak duit banyak perlu kepada kerja keras. Dan seorang lagi berpegang teguh pada; bahawa nak duit banyak perlu kepada strategi yang bijak. Mana satu yang betul? Ataukah kedua-duanya sekali betul? Ataukah dua-duanya tu bid’ah dholalah?


Imaginasikan. Katakanlah makhluk Allah yang pertama itu adalah seorang petani. Setiap hari dia tanam sayur, kemudian baja, kemudian bagi racun rumpai, kawal serangga, tuai hasil, dan jual. Hasil dari jualan, dibuatnya modal pusingan dan perbelanjaan seharian, dan kalau ada lebih; simpan.


Dan katakanlah makhluk Allah yang kedua itu pulak adalah seorang pengemis yang kerjanya tiap-tiap hari mengemis kat depan pintu bank dan masjid. Sehari dapat paling koman 100 ringgit hasil kumpulan sedekahan dan dermaan. Tolak makan sehari 10 ringgit. Tinggal 90 ringgit lagi. Dan kalau dah tiap-tiap hari dia buat macam tu, agaknya sebulan berapa dia dapat? Dan pengemis ni simpan dalam satu tempoh tertentu, dan kemudian dia buka akaun pelaburan di bank. Wah, agak kurang asam sedikit di situ. Ini akan menyebabkan, asset cairnya dan duitnya ibarat hidup; sentiasa bertambah dari hari kehari tanpa kerja.


Apa pandangan rakan-rakan?


Bagi MB, MB akan guna kedua-dua cara tersebut. Kerja keras dan kembangkan hasil. Ini bermakna; kita mengintegrasikan kekuatan fizikal yang Allah bagi, dengan kudrat berfikir secara kritis dan kreatif juga Allah yang bagi. Hasilnya terbaik, insyaAllah.


Kalau nak kerja untuk dapat duit, berjuta macam kerja ada kat dunia ni; tapi sebagai hamba Allah, wajib ke atas kita carik dan berkerja dengan kerja yang membuahkan hasil yang halalan dan thayyiban. Dan untuk mengembangkannya pula; kita tertakluk kepada peraturan atau cara tertentu, juga perlu kepada pematuhan prinsip syara’ dari segenap aspek. Paham tak ni? Macam serabut je muka bila baca pasal ni?


Rilek, jangan serabutkan otak bila cerita pasal duit. Mari kita mengduitkan otak, mengduitkan mata! Kcing kcing kcing!


Gurau je.


Kembali kepada topic.


Di kesempatan yang penuh barakah ini dan pada hari yang juga penuh barakah ini; MB sukacita nak tekankan pasal point MB yang kedua. Mengembangkan asset atau wang. Kalau ikut kepala MB, memang dah tak ada cara lain lagi yang lebih baik melainkan melibatkan diri dalam dunia pelaburan. Atau dalam bahasa inggerisnya, investment.


Investment itu adalah pelaburan dalam bahasa Melayunya. Melabur ni, bagi sesetengah orang, takut sangat untuk terlibat. Terlalu segan-segan kucing nak bagi duitnya berkembang. Tapi MLM, binary, dan lain-lain kejadah haram nak pulak join; ya tak?


Buka fikiran kita.


Menurut abah MB yang juga boleh digelar sebagai pelabur atau dalam bahasa inggerisnya investor; menyatakan bahawa, ada banyak jenis pelaburan kat atas dunia ni. Tapi kita sebagai manusia yang mengaku Allah itu rabb dan sembahan, wajib atas kita untuk pilih jenis pelaburan yang patuh syariah. Ada jual beli stock, ada forex, ada unit trust, ada yang jenis commodity. Macam-macam lagilah. Pelaburan ni kalau rakan-rakan nak tahu lebih, silalah pergi jenguk laman web Ustaz Zaharuddin. Ada banyak info bagus kat sana. Memang terbaik.


Oleh kerana MB ni bukan calang-calang orang untuk menghuraikan apa itu pelaburan, bagaimana ia bertransaksi, bagaimana jenis pelaburan itu menjana untung, ‘illah kepada keharusan syara’ dan lain-lain lagi; MB akan sediakan pautan-pautan yang boleh rakan-rakan guna untuk rujukan.

6.  ada banyak lagi sebenarnya bank-bank di Malaysia ni yang menawarkan produk dan servis Islamic Investment. Cari sendiri ya..


Dah tengok pautan-pautan tu?


Tak tengok lagi tak apa; dan MB ada satu lagi tips, yang terakhir untuk MB kongsi. Kalaulah rakan-rakan dah terlibat dengan dunia pelaburan dan dah menjana keuntungan; MB cadangkan, sebahagian besar dari profit rakan-rakan itu ditukarkan kepada dinar emas. Ya, tukarkan kepada dinar emas. Sebab apa? Sebab utamanya adalah, sahutlah seruan untuk kembali kepada system kewangan Islam dan memartabatkan Islam di dunia ini. Ini jihad kita, tanggungjawab kita; katakan pada diri, boikot dollar amerika. Yang keduanya adalah kedudukan emas itu sendiri. Emas ni, kalau bawak ke masa depan, nilainya takkan jatuh ataupun susah nak jatuh. Jadi kalau kita ada dinar emas sewaktu ekonomi dunia meleset, asset kita tetap utuh, tak goyang orang kata.


Hah lagi satu tip. Kalau rakan-rakan dah ada dinar emas, jangan simpan kat bank. Simpan diri sendiri. Nak simpan bawah bantal ke, nak simpan bawah karpet ke, nak simpan atas tingkap ke; terpulang. Asalkan kita sendiri yang simpan. Emas kalau simpan kat bank tak selamat.


Kenapa? Fikirkanlah sendiri.


Jadi, kesimpulannya di sini;

  1. kerja keras
  2. dapat duit; simpan dan laburkan
  3. dah dapat untung; tukar kepada dinar emas


insyaAllah, akan datang akan MB terangkan sikit-sikit pasal dinar emas dan kewangan Islam nih.


Tunggu!


Dah banyak sangat mengarut ni. Jumpa lagi nanti!


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

28 October 2010

Krisis!?

gambar hiasan diambil dari toastmaster.org


Assalamualaikum buat rakan-rakan yang dihormati sekalian. Apa khabar? Sihat? MB harap agar rakan-rakan semua sihat-sihat belaka, sama ada dari aspek fizikal mahupun mental. Lebih-lebih lagi kepada rakan-rakan yang sedang dan akan menduduki peperiksaan akhir semester. MB doakan semoga rakan-rakan dapat menjawab peperiksaan dengan baik dan semoga akan dapat keputusan peperiksaan yang cemerlang.


Alhamdulillah, hari ni MB nak kongsi pandangan MB pasal satu perkara yang perlu dimiliki atau perlu ada dalam diri seseorang apabila ia terlibat dengan sebuah organisasi. Apakah dia tu? Perkara yang MB maksudkan itu adalah; bagaimana mahu mengurus perbezaan pendapat, ataupun dengan istilah yang lebih tepat lagi; pengurusan konflik dalam organisasi.


Sepanjang semester pertama MB di USIM, MB hanya terlibat dengan sebuah organisasi sahaja, tak banyak. MB menyertai kelab Khat, di mana penyertaan kepada kelab ini juga diambil kira jam pertemuannya. Maklumlah, subjek wajib university, semua mahasiswa dari IPTA memang wajib ambil.


Antara projek-projek yang telah dijalankan adalah menyediakan kain rentang dan menyelenggara booth kelab semasa Pesta Ko-kurikulum baru-baru ini. Menarik dan memang hebat Pesta Ko-kurikulum saban hari lepas. Rugi tak tengok, lebih-lebih lagi booth Kelab Khat; ada khidmat menulis nama dengan percuma dengan pelbagai bentuk dan jenis. Mintak je jenis khat apa nak, mintak je nak buat bentuk apa; permintaan pelanggan kami tunaikan.


Kembali kepada tajuk asal. Mengurus perbezaan pendapat.


Bagi MB, bila saja seseorang mengemukakan pendapat atau cadangan atau idea, tidak kiralah sama ada berada di dalam organisasi ataupun tidak; seseorang itu harus ada sikap berfikiran terbuka atau dalam bahasa penjajahnya “open minded”. Bila ada orang lain atau ahli organisasi nak mengutarakan pandangan, beri dia masa untuk kemukakan ideanya beserta hujah-hujahnya; hormati hak bersuaranya yang sedia termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan; jangan potong dan jangan mencelah ketika dia tengah bercakap. Hormat.


Selain itu, kita sebagai anggota organisasi khususnya merangkap sebagai ketua, pengarah program, yang di pertua, presiden; jangan fikir idea yang dikeluarkan itu adalah idea yang terbaik, harus diikuti oleh ahli, yang paling bernas dengan menolak semua cadangan-cadangan yang dikeluarkan oleh anggota. Seperti yang MB nyatakan sebelum ni, buka fikiran. Dengar apa yang mereka nak kata. Kalau releven, bincangkan. Fikir baik buruk setiap tindakan. Fikirkan risiko. Fikirkan untung. Dan yang penting sekali, fikirkan sama ada ia membantu mencapai metlamat organisasi atau tidak. Kemudian, barulah susun gerak kerja.


Jangan ego, jangan keras kepala.


Masih ada satu lagi perkara yang MB nak isukan. Perkara ni penting bagi MB dalam mengawal dan mengurangkan ketegangan organisasi apabila ada di antara anggota yang berbeza pendapat. Apa itu? Senyum, dan percaya kepada keputusan organisasi. insyaAllah selesai masalah.


Hidup kita memang tak boleh lari dari konflik pandangan dan pendapat. Tapi kendalikanlah ketegangan yang wujud dengan cara professional, matang, dan dengan penuh etika. Janganlah jadi macam sesetengah Ahli Perwakilan di Parlimen yang kadang-kadang bila tengok, MB ketawa terbahak-bahak. Macam MB gaduh dengan member MB dulu masa kecik-kecik. Biarkan, ada MB peduli?



Ada satu kisah.


Kisah pasal ada seorang makhluk Allah yang setiap kali pergi solat Jumaat; dia akan tidur waktu khutbah. Jadi, makhluk Allah yang sorang ni pun pening apa yang menjadi punca mengapa setiap kali dengar khutbah; dia tidur. Azamnya yang kuat, cita-citanya yang tinggi untuk mengambil pengajaran dan peringatan dari khutbah Jumaat dan tidak mahu tidur lagi sewaktu mendengarnya; teleh mendorong makhluk Allah ni untuk menjemput tiga makhluk Allah yang lain; lain kepakaran, lain pemikiran, dan lain pula pandangannya; untuk memberi jawapan, penyelesaian kepada masalah ini.


Makhluk Allah yang pertama: Jurutera civil/ jurutera yang tukang buat bangunan.
Makhluk Allah yang kedua: Doktor respiratori/ kardiovaskular.
Makhluk Allah yang ketiga: Alim Ulama’ yang besar serbannya, hitam dahinya.


Maka berlakulah sesi-sesi yang agak-agak tak berapa nak panas.


Makhluk Allah: Wahai cerdik pandai umat, tolonglah aku selesaikan masalah aku ini. Aku dah tak tahan dah. Hati, ruh dan jiwa aku dah nak mati dah ni. Ini semua disebabkan aku tidur masa khatib sedang menyampaikan khutbah. Aku dahagakan makanan ruh…tolonglah aku wahai cendiakwan umat. Apakah punca kepada masalah yang aku hadapi ini?


Jurutera civil: baiklah, biar saya yang mulakan. Ehem ehem. Sebenarnya macam ni. Struktur, dan binaan masjid ini sendiri yang tak bagus. Tengok! Sana tak ada lubang untuk keluar masuk udara! Sana lagi! Tu, sana tu! Haa, sana, ada lagi! Ruang untuk udara keluar masuk tak cukup! Jadi udara kat dalam masjid ni terpekuk! Tak mengalir! Tu sebab awak asyik tidur je masa khutbah!


Makhluk Allah: oh, yeke?


Doktor: eh, memandai je jurutera tu buat kepala sendiri. Bajet bagus. Bukan, sebenarnya macam ni. Awak dengar khutbah, kan duduk. Jadi, darah tak mengalir sempurna kat dalam awak. Kan darah sebagai pengangkut oksigen ke setiap sel dalam badan kita? Oleh kerana awak asyik duduk je, tak gerak-gerak, jadi darah pun jalan perlahan. Kalau dah darah jalan perlahan, oksigen pun lambat lah sampai kat kepala kamu yang kurang oksigen tu. Tu sebab awak asyik tidur time khutbah. Ada paham?


Makhluk Allah: paham-paham, tapi……………………


Alim ‘ulamak: astaghfirullah…masyaAllah…la haula wa la quwwata illa billah…hazihi bid’ah, antum bid’ah, antum dholal! Jangan kamu dengar itu semua wahai makhluk Allah. Sebenarnya begini wahai makhluk Allah yang hamba kasihi. Sebenarnya, syaitan telah mengacau kamu sewaktu kamu sedang berusaha untuk mendengar khutbah yang disampaikan. Jadi, kamu mohonlah kepada Allah untuk berlindung dari syaitan ar-rajim. Berdoalah kepadaNya supaya diberi kekuatan. Amin.


Makhluk Allah: apakah ini? Apakah ini? Apakah ini? (dengan muka yang MASYAALLAH! blur!)


Tamatlah al-kisah.


Jadi, apa pandangan rakan-rakan pasal cerita tadi. Semua alasan yang diberikan adalah benar-benar belaka melainkan tiada yang benar-benar. Di sini, kita dapat lihat bahawa; sekalipun ada satu isu, di situ terdapat banyak perbezaan pendapat dan pandangan. Masing-masing adalah terdiri dari anggota masyarakat yang membangunkan Negara. Betulkan? Tapi oleh kerana berbeza latar pendidikan, pandangan, pemikiran, world view, dan kepala otak; maka terhasillah pelbagai mazhab.


Kenapa MB nak tulis bab ni? Tiba-tiba je…adakah ada kaitan dengan kelab yang MB serta itu…? Krisis? Mungkin ya; mungkin juga tidak. No komen.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

20 October 2010

Iklan#2




Assalamualaikum! Buat rakan-rakan semua, insyaAllah, Fakulti Syariah dan Undang-Undang USIM, akan menganjurkan Seminar Syariah dan Undang-Undang Peringkat Kebangsaan 2010. Justeru, MB menjemput kepada semua rakan-rakan, rakan-rakan kepada rakan-rakan, dan kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui kedudukan, permasalahan berkaitan Undang-undang Islam di Malaysia serta ingin memartabatkannya; datanglah. InsyaAllah tak rugi. Kalau nak datang, call MB; mane tahu kot kot MB boleh adjustkan penginapan. Makanan, poket sendirilah. Nak tahu lebih lanjut, ikut link ni. Seminar Syariah dan Undang-Undang Peringkat Kebangsaan 2010.



Sudi-sudilah 'Like' post ni..

19 October 2010

Di Sebalik Tabir Konvokesyen



Assalamualaikum rakan-rakan! Apa khabar? Semoga rakan-rakan semua sihat-sihat selalu dan semoga rakan-rakan semua berada dalam ‘inayah Allah, insyaAllah.


MB tak tahu nak mula macam mana post kali ni. Sebabnya, bahang istiadat konvokesyen KIPSAS ke-9 masih terasa lagi. Masih, tak ada ayat nak buat sebagai pemula bicara. Mungkin teruja, mungkin gembira, mungkin sedih. Tapi, MB bersyukur sebab Allah masih lagi bagi MB kesempatan, peluang dan terpilih untuk menghadiri istiadat tu sekaligus menjadi penerima dan pemegang Diploma Pengajian Islam Syariah dan Undang-undang secara rasmi. Alhamdulillah, bukan senang tu nak dapat diploma.


Baiklah.


Post kali ni, MB nak cerita pasal cerita di sebalik tabir MB punya konvo ni. Ada tiga (3) cerita penting disebalik konvo MB yang MB nak kongsi.


Cerita pertama.


tulang belakang kejayaan

MB nak kenalkan kepada rakan-rakan semua, gambar di atas adalah Yang Amat Berhormat dan Yang Amat Berbahgia; emak dan abah MB. Beliau adalah manusia dan insan yang paling MB sayang kat atas dunia. Beliaulah yang melahirkan MB. Beliaulah yang membesarkan MB. Beliaulah yang mendidik MB. Beliaulah insan yang membentuk MB.


Merekalah insan yang tak putus bagi semangat untuk MB berjaya.

Merekalah insan yang tak kesah bagi duit untuk MB berjaya.

Merekalah insan yang tak henti-henti bagi dorongan dan nasihat kepada MB.

Merekalah insan yang tak pernah jemu menadah tangan, berdoa untuk MB berjaya.

Merekalah insan yang masa MB eksiden, bagi semangat untuk terus optimis dalam hidup.

Merekalah insan yang pertama MB rujuk untuk buat esaimen masa sem satu di KIPSAS dulu.

Merekalah insan yang bagi MB kekuatan untuk siapkan kertas projek diploma dulu.

Merekalah insan yang berulang-alik dari johor ke kuantan hantar MB belajar.

Merekalah insan yang keluarkan duit untuk opresen kaki MB supaya MB boleh berjalan balik.

Merekalah insan yang bayar bil telefon dan broadband MB.

Merekalah insan yang bagi duit saku sampai dua tiga ratus sebulan.

Merekalah insan yang tolong MB merancang masa depan.

Merekalah insan yang ambil berat pasal belajar, softskill, dan jati diri MB.

Merekalah insan yang selalu bekalkan MB rendang tiap kali balik dari rumah ke kampus.

Merekalah insan yang belikan MB pakaian-pakaian untuk pergi kuliah dan kelas setiap hari.

Merekalah insan yang ajar MB untuk urus kehidupan, masa, sosial dan pelajaran.

Merekalah insan yang sangat risau akan MB kalau MB tak telefon mereka lebih dua hari.

Merekalah insan yang selalu pesan kepada MB supaya bertaqwa dan jaga hubungan dengan Allah setiap waktu.

Merekalah insan yang jemput MB di stesen bas larkin central masa balik rumah.

Merekalah insan yang ingatkan MB supaya jangan simpan perempuan masa belajar.

Merekalah insan yang ke hulu ke hilir cari ubat supaya kaki MB yang patah dahulu sembuh cepat.

Merekalah insan yang amat amat amat dekat dengan hati MB.


Sesungguhnya, Emak dan abah MB lah yang paling banyak sekali melakari kejayaan MB selama ini. Merekalah tunggak, merekalah tunjang. Tidak ada MB kalau tak ada mereka. Nak cerita jasa emak dan abah MB, tak terkira rasanya. Jauh sekali nak balas jasa mereka, memang tak setanding walau sekelumit kasih sayang yang mereka beri.


Merekalah cerita pertama di sebalik konvokesyen MB.


Cerita kedua.


dari kiri; Ustaz Fakhruddin, Madam Yusliha, saya, Ustazah Hasiah, Madam Azriana

Cerita kedua; adalah cerita barisan pendidik dan pengajar MB sendiri. Nak cakap apa pada mereka, MB pun tak tahu; berterima kasih sangat. Saat yang paling manis bersama mereka, adalah ketika MB bersama-sama dengan mereka; mereka memberi pandangan, beri nasihat, kongsi pengalaman, menunjuk ajar. Tak pernah lekang dari mereka senyuman untuk MB. Bila bersembang; macam member pun ada, macam ibubapa pun ada, macam otai sikit pun ada. Tapi, itulah yang seronok. Buat MB lagi lebih bersemangat belajar dan menimba ilmu. Buat MB lebih focus dan terarah kepada matlamat.


Perjumpaan yang sekejap ketika istiadat konvokesyen hari tu; sangat bermakna buat MB. Terlerai juga rindu kepada pensyarah-pensyarah yang selama ini tersimpul di hati. Tapi jumpa sat sangat..alahai… Ustaz Nizam tak sempat nak jumpa. Ustazah Aesyah, Ustazah Azlina, Ustazah Noraheda, Madam Shuhada; tak sempat jumpa dan bertanya khabar. Terkilannya hati MB. Tak lupa juga buat Encik Saifuddin, Ustaz Fakhar, Madam Yus, Madam Ana, dan Ustazah Hasiah; nasihat yang diberi memang sangat berguna buat diri MB.


Sungguh, ilmu mereka tak akan padam dari hati MB. Sungguh, peringatan dan nasihat mereka tak akan sirna dari jiwa MB. Akan MB abadikan setiap butir mutiara yang diberi dengan amalan, insyaAllah. Merekalah cerita kedua di sebalik konvokesyen MB.


Cerita ketiga.


Cerita ketiga; cerita khas pasal sahabat-sahabat dan rakan-rakan seperjuangan. Perjuangan dalam medan ilmu ini sepi kalau tak ada mereka. Asyik serius saja, tak best jugak. Seronok sama-sama, dukacita sama-sama, senang sama-sama, susah sama-sama. Yang lagi best dan buat MB rindu sangat; nak buat esaimen dan present bersama dengan mereka lagi. Cukup manis waktu tu. Ada yang tak puas hati, ada yang tak buat kerja, ada yang keluarkan duit untuk print aje, hantar lambat, dan macam-macam lagi lah. Tapi semua tu dah lepas.


Dengan merekalah MB belajar reality dunia ini bagaimana. Dengan merekalah MB belajar makna sebuah persahabatan. Dengan merekalah MB belajar juga erti sebuah perjuangan di medan ilmu. Cukup banyak kenangan yang dicipta bersama. Nak cerita, panjang. Boleh buat novel rasanya. Minta maaf, gambar mereka tidak dapat MB paparkan, sebab tak dapat nak ambil gambar sama-sama masa istiadat konvo hari tu. Merekalah cerita ketiga di sebalik konvokesyen MB. MB akan sentiasa merindui kalian. Hanafi, Pak Long, Mamu, Nizam, Bahar, Sapok, Wan Perlis, Hadi, Rashid, Yusop Cina, Adib, Munir, Zarif, Izhar, Faizal & Faiz Fauzi, Abe Anuar, Rosdan, Jaih, Nabil, dan yang lain-lain; jumpa lagi nanti.


Jika ada sumur di ladang,

Bolehlah MB menumpang mandi,

Kalau Allah izin umur kita panjang,

MB harap sangat boleh jumpa lagi nanti.




p/s: Rasa-rasa; kalau dah berumah tangga, adakah isteri juga jadi pemangkin kejayaan MB? hehehe



Sudi-sudilah 'Like' post ni..