30 June 2011

Tamat Sudah


Assalamualaikum wa rahmatullah. Semoga rakan-rakan berada dalam keadaan sihat-sihat selalu, dan semoga berada dalam bimbingan dan petunjuk Allah.


Huuuh..alhamdulillah…habis juga semester pendek. Dan syukur juga, kerana telah Berjaya menempuhi program Language Support Program dengan jayanya; sekalipun hati ni tak berapa nak suka. Tapi, untuk mempertajamkan kemahiran bahasa Inggeris dan Arab; hati ini terima seadanya. Cewah.


Yang pasti, ada part yang paling berat dan susah dalam mengharungi program bahasa ini. Apa dia? Haa…tugasannya. Apa tugasan dia? Haa…pelajar-pelajar harus merakam satu cerita pendek berdasarkan tema yang ditetapkan dan perlu dalam bahasa Arab dan Inggeris.


Susah woo…


Cari idea nak buat cerita apa…buat skrip lagi…prop lagi…aksi lagi…editing dan montage lagi…cari pelakon lagi…haiyyoo…


Untuk filem pendek bahasa Inggeris, tema yang ditetapkan adalah folklore @ cerita rakyat. Group saya telah mengambil keputusan untuk merakamkan cerita yang bertajuk BUNIAN GUNUNG JERAI. Bunyi agak mistik di situ…


Nak tengok video dia tak?


Kat bawah ni saya sertakan videonya…tapi hanya mukaddimah cuma…gempak seh opening video group kami…jom layan…

video
credit untuk Syamil (editor); terbaik!

Yang kat bawah ni pula video untuk bahasa Arab. Tajuk bebas. Dan saya sebagai Director. Hahaha. First time jadi director. Cerita yang dipilih adalah berkisar seorang pelajar yang nak bunuh diri dengan jatuhkan diri dari atas bangunan.


Sekali lagi, intro video ni memang gempak…bagi saya la..sebab angle kamera tu saya yang arah…hehehe…jom layan…

video
juga credit untuk Syamil dan jurugambar! :)

Amacam? Tacing tak masa scene mereka lari naik tangga? Lebih-lebih lagi kene dengan lagu. Fuh. Untuk video ni, group arahan saya menang tempat kedua. Yes! Alhamdulillah! Allah balas juga usaha kami yang tak seberapa ini. Niat utama hanya sekadar mahu siapkan tugasan semata, tapi kemenangan kami peroleh. Ini semua rezki...

Kepada semua team, saya ucapkan ribuan terima kasih kerana memberi kerjasama yang memuaskan hati saya...hehehe...


Sekian dari saya kali ini sebagai post penutup tirai bulan Jun.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..

28 June 2011

Perhimpunan BERSIH 2.0: Pandang Sisi Undang-undang


Assalamualaikum rakan-rakan. Semoga kalian sihat walafiat, insyaAllah. Kali ini, saya nak kongsikan kepada kalian berkaitan dengan isu yang sedang hangat macam pisang goreng waktu petang dan bagai soto ayam kampong nasi himpit pada waktu hujan. Apa dia? Haa…Perhimpunan Bersih 2.0.


Saya tak ulas, saya Cuma kongsi satu perbincangan yang cukup menarik bagi saya. Semuanya facts dan ilmiah. Tiada bau politik. Pembuka topic ini adalah seorang tutor, untuk group saya, untuk subjek Malaysia Legal System saya; seronok dan puas hati semasa mendengar penjelasan beliau di dalam kelas.


Berikut adalah diskusi mereka yang Berjaya saya snap.






























Jadi, apa pandangan rakan-rakan? Apa yang kalian dapat simpulkan?
BEST GILER baca dialog mereka!




Sudi-sudilah 'Like' post ni..

21 June 2011

Ada Betulnya


Assalamualaikum rakan-rakan. Apa khabar? Mudah-mudahan kalian sihat walafiat.


Akhir-akhir ini, saya rasa agak terganggu dengan sesetengah post dan note di facebook. Post dan note ni cerita pasal wanita, di mana mereka dikatakan menzalimi golongan lelaki dengan mengenakan pakaian yang tidak menepati landasan syara’.


Katanya, lelaki jadi meroyan mahukan seks dengan mereka, lantaran mereka menaikkan syahwat lelaki. Jadi, di akhir post dan note tersebut, maka diserulah kepada segenap lapisan wanita untuk menutup aurat masing-masing dengan mengenakan pakaian yang bertepatan dengan tuntutan syara’.


Hmm…ada betulnya juga.


Tapi, pada hemat saya, janganlah kalian (wanita) mengenakan pakaian yang Islamic disebabkan kalian tidak mahu menjadi tempat melapaskan nafsu lelaki semata.


Kalau boleh, jangan jadikan situasi di atas sebagai niat utama kalian dalam menutup aurat. Jadikan;
“oleh kerana Allah S.W.T perintah aku untuk tutup aurat, jadi aku patuh dan taat atas arahanNya. Just kerana Allah suruh. Just kerana aku hamba. Kebaikan yang datang sekali, itu adalah pemberian dan anugerah Allah semata. Mudah-mudahan, apa yang aku lakukan ini menjadi ibadah buat diriku dan ibadah buat orang lain juga”.


p/s: wanita yang berpakaian labuh, tutup aurat sebagaimana lunas syara’, ditambah dengan gaya kontemporari; itulah wanita @ isteri idaman saya. Adakah anda wanita itu? Hehe.

Sudi-sudilah 'Like' post ni..

12 June 2011

Petua#1



Assalamualaikum buat rakan-rakan sekalian.


Ada beberapa petua yang saya nak kongsikan. Petua ini saya dapat semasa menghadiri Konvensyen Mahasiswa Selangor tempoh hari. Petua apa? Haa..ini dia.


Petua Untuk Gagal Dalam Peperiksaan.

1.  Sebelum hadir ke kuliah, JANGAN BACA (topic yang akan diajar)

2.   Semasa kuliah, SEMBANG

3. Selepas kuliah, JANGAN ULANG KAJI (topic yang telah diajar)

4. Kalau tak faham, SIMPAN SOALAN (jangan tanya pensyarah apa yang tidak faham)



Credit to Prof Dr Muhaya; sebab beliau yang gariskan petua ini.


Sudi-sudilah 'Like' post ni..